IMG_0001_bМурсалският чай е едно от лечебните растения у нас поради съдържащото се в него голямо количество от флавониди, той има антиоксидантно, тонизиращо, укрепващо и антианемично действие, намалява кръвното налягане и съответно снижава риска от сърдечен инфаркт и инсулт. Предотвратява развитието на ракови клетки, предпазва развитието на атеросклерозата. Открай време е използван за лечение на болести на дихателната система – кашлици, бронхити – и на отделителната система, особено добре лекува пикочно-проводните канали и простатитите. Препоръчва се от лекарите като много успешно лечебно средство за чернодробни и бъбречни заболявания. Съдържа желязо, мед, кобалт, цинк, калий, магнезий, натрий и др. В резултат на дългогодишни изследвания е установено, че местните хора, които пият този чай, почти не страдат от бъбреци и нямат камъни в тях.

Може би това е най-добрата наша билка при кашлица. В Института по ботаника при БАН проучват свойствата му и установяват благотворното му влияние на чернодробни и редица други заболявания, както и това, че забавя стареенето.

Няма долна възрастова граница при консумацията на мурсалския чай, понеже не съдържа опасни за организма на децата вещества.

Чаят се прави най-добре по следния начин:

За 1 литър чай се ползват 3 класчета. Слагат се в порцеланов съд с похлупак и се заливат с 250 мл вряла вода. Оставя се да изстине почти до стайна температура. Така приготвената запарка се разлива по порцелановите чаши и се разрежда с гореща вода. Може да се пие и разреден със студена вода – като тонизираща напитка или дори с газирана вода.


Уеб дизайн: NSVP.EU