IMG_0003_bЦветовете съдържат етерично масло с много сложен състав, танини, восък, тлъсто масло, захари и др. Розовия цвят има висока биологична активност: слабителна, спазмолитична, противовъзпалителна, жлъчегонна, противомикробна. Най-широко приложение намират розата и розовото масло като очистително средство, тъй като са абсолютно безвредни. В миналото розовия цвят и розовия конкрет са били използвани преди всичко като противоглистни средства.

Противомикробното действие на розата и розовото масло се използва при редица инфекциозни заболявания и за ускоряване на епителизирането на бавно заздравяващи рани. Розата и розовото масло спомагат за увеличаване образуването на жлъчен сок от черния дроб и бързото му и безболезнено евакуиране от жлъчния мехур. Особено благоприятно е действието на розовото масло при рани след лъчево изгаряне. В експеримент на животни розовото масло показва противоязвено действие. Добър е лечебният ефект при астматични бронхити. Помага при жлъчнокаменна болест, дискинезия на жлъчните пътища, бронхиална астма, стомашна язва, възпаление на пикочния мехур след облъчване с рентгенови лъчи, при хроничен запек, лениви черва, кървене от венците, инфектирани рани, глисти и др.

Начин на употреба:

Около 3 чаени лъжички изсушени розови цветове се запарват с 500 мл вряща вода. Запарката кисне около 1 час. Пие се по 100 мл преди ядене 3-4 пъти на ден. Получената розова вода може да използвате за почистване на кожата на ръцете и лицето. Като чай има леко слабително действие.

Сухия розов цвят може да използвате за ароматизиране или декорация на вашия дом или офис.

Лосион за лице – В шише от 100 гр. салицилов спирт (2%) се поставят 10 -15 листа розов цвят,като шишето трябва да бъде затворено така приготвената смес трябва да престои 24 часа, след това се отваря и се прецежда. Получава се ароматен лосион за лице. За мазна кожа използвайте лосиона 2 пъти на ден.За суха и нормална кожа: в шише с вода изсипете половината от готовия лосион, разклатете добре и използвайте 2 – 3 пъти на ден.


Уеб дизайн: NSVP.EU